Azotyny i azotany sodu - Blog ECTACO PL - Słowniki electroniczne Anobic - Anobic - Tłumacze Elektroniczne

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Azotyny i azotany sodu

Opublikowany przez gazeta.pl w ekotester · 20/3/2016 15:22:00
Tags: Azotynyiazotanysodu


Oba te, blisko ze sobą spokrewnione (różnią się tylko liczbą atomów tlenu: azotany mają o jeden więcej) dodatki do żywności są stosowane jako środki konserwujące oraz wzmacniające smak peklowanych mięs, boczku, wędlin, hot dogów, wędzonych ryb i innych przetworów mięsnych. Azotany bywają też używane do barwienia produktów spożywczych. Gdy dostaną się do ludzkiego układu pokarmowego, stają się silnie rakotwórcze. Dzieje się tak, ponieważ wewnątrz organizmu tworzą one nitrozoaminy, a te, przedostając się do krwi, sieją spustoszenie w wielu narządach, w szczególności w wątrobie i trzustce. Dlaczego warto dbać o trzustkę? Ponieważ to organ bezpośrednio odpowiedzialny za produkcję insuliny, hormonu kluczowego w kwestiach kontroli wagi ciała.

Azotyn sodu jest powszechnie uważany za substancję toksyczną. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych chciał zakazać jego używania jeszcze w latach 70. ubiegłego wieku, ale próby zakazu zostały storpedowane przez producentów żywności, którzy twierdzili, że nie ma innego sposobu na konserwowanie paczkowanych produktów mięsnych. Dlaczego dziś ciągle są używane? Odpowiedź jest prosta. Te związki chemiczne zmieniają kolor mięsa na krwistoczerwony. Działają jako utrwalacze koloru i sprawiają, że paskudne, stare mięso wygląda świeżo i soczyście.

Znajdziesz je w hot dogach, boczku, szynce, mielonkach, wędlinach, peklowanym mięsie, wędzonych rybach i innych przetworzonych produktach mięsnych.



Ocena: 4.3/5
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego